Prvi školski izlet

PDFIspis

Škola 14Prvi izlet Opće planinarske škole u nedjelju, 3. ožujka, počeo je okupljanjem polaznika ispred stanice HGSS-a u Splitu, odakle se autobusom krenulo prema cilju; omiljenom Mosoru.

 

 

Kako je na prijateljsku planinu, srećom, nemoguće uspeti se vozilima, tako su i polaznici na svoju prvu šetnju prema cilju krenuli iz Sitnog Gornjeg, gdje su ih dočekali vodiči Predrag Kurtović i Ivana Plazonić Jozić. Skupina od oko četrdesetak polaznika krenula je prema planinarskom domu Umberto Girometta i to koristeći treću stazu koju karakterizira velika količina sipara i koju je vodič odabrao zbog početnika; ilustracije radi - među entuzijastima različitih životnih dobi ima i onih koji već zašli u sedmo desetljeće života i, valja napomenuti, nimalo ne zaostaju za dvostruko mlađim polaznicima.

 

Škola 10

Nakon sat vremena pješačenja polaznici su stigli do doma Umberto Girometta gdje su se na tradicionalnoj čajanki ili ispijanju kave zadržali isto toliko, a nakon čega su prisustvovali komemoraciji i postavljanju spomen ploče preminulim Mosorašima, braći Mikiju i Bugiju kojih su se svojim govorom prisjetili legendarni hrvatski planinar Stipe Božić, domar planinarskog doma Umberto Girometta, Špiro Gruica, kao i predsjednik HPD Mosor Denis Vranješ. Valja spomenuti kako su u čast Mikiju i Bugiju ragbijaši splitske "Nade" domu poklonili osvojeni pehar za prvo mjesto u nacionalnoj ligi.

 

Škola 11

 

Škola 12

 

Nakon komemoracije, polaznici škole uputili su se prema Gajni gdje su stigli za nekih pola hoda, a gdje su se i, nakon razgledavanja, još jednom odmorili, oko pola sata - sad već poneseni svojim prvim planinarskom pothvatima; nije nedostajalo ćakule, a ni domaće pancete koja se bratski dijelila među ekipom, nakon čega je uslijedilo i prvo zajedničko fotografiranje polaznika. Nakon poziranja - prva praktična vježba! Predrag Kurtović odredio je pet polaznika na čelo kolone, a koji su vodili skupinu prateći planinarske markacije, međusobno se mijenjajući na poziciji vodiča.

 

Škola 13

 

Neumorna skupina prošla je pored Giromettine vidilice i vratila se u dom na ručak, nakon kojeg su se siti i veseli okupili na livadi ispod planinarskog doma i krenuli natrag prema Sitnom Gornjem, odakle su se vratili u Split ujedinjeni u dojmu kako su prvi zajednički izlet s naklonošću, lijepim vremenom, pomilovala i nebesa, pa se onaj drugi - dok se pišu ovi retci - s nestrpljenjem iščekuje. 
Zdravi, veseli - i planinari bili!

Tekst: Davor Tatić
Fotografije Nikola Kusijanović