Skijanje na Bjelašnici, 17.-18.2.2018.

PDFIspis

Bjelašnica 01 malaPozivamo Vas da nam se za vikend od 17. do 18. velajče 2018.g. pridružite na izletu na olimpijsku planinu Bjelašnicu nedaleko Sarajevo i uživate s nama u zimskim radostima. A i oni koji vole stihove Balaševića doći će na svoje, jer te subote održava koncert u Skenderiji.

 

 

Dinamički plan izleta:

subota, 17. veljače 2018.
 
01:00 Polazak autobusom sa Sukoišanske prema Bjelašnici 
 
Bjelašnica pripada grupi planina sarajevske regije, a govoreći o njenom položaju često možemo čuti da je ona ono "i“ u Bosna i Hercegovina.
Na jugu graniči s Treskavicom od koje je odvojena dugim grebenom Hojte i Visočice od koje je većim dijelom odvojena dolinom rijeke Rakitnice. Na zapadu i jugozapadu od Prenja odvojena je dolinom rijeke Neretve na potezu ušće Rakitnice – Konjic. Sa sjeverozapada i zapada prema Bitovnji granicu čine doline rijeka Trešanice i Bijela.  Na sjeveroistoku prema Igmanu granica se poklapa s dolinom rijeke Presjenica.
 
07:30 Dolazak u Malo Polje i smještaj u planinarski dom Igman, priprema za odlazak na skijanje (jednodnevni ski pass za grupu 10+ iznosi 30 KM, a dvodnevni 60 KM; moguće također kupiti ski-pass za 2 sata skijanja 15 KM, 3 sata 18 KM, 4 sata 24 KM; dvodnevna dječija karta 42 KM)
 
Planinarski dom "Igman" - Malo Polje prostran je, uredan, čist s nadasve ljubaznim domaćinima i vrhunskom kuhinjom. Vreće za spavanje nije potrebno nositi jer se dobiva čista posteljina. Smješten je na nadmorskoj visini od 1.246 m nasuprot nekadašnjih olimpijskih skakaonica s predivnim pogledom na najviši vrh Bjelašnice.
 
08:00 Polazak prema ski centru na Babinom dolu
08:15 Dolazak do ski centra, skijanje
 
Ski Centar Igman – Bjelašnica obuhvata tri skijališta: Babin Do, Veliko Polje i Malo Polje. Babin Do se nalazi na planini Bjelašnica dok se Malo Polje i Veliko Polje nalaze na planini Igman.
Staze na Babinom Dolu spadaju u sami vrh europskih ski-staza. Tamo vas očekuje 7 ski-liftova, koji će vas odvesti i do samog vrha Bjelašnice, na 2067 metara nadmorske visine, a moći ćete uživati i u noćnom skijanju, svakog dana od 18:30 do 21:00. Za najmlađe je zabava zajamčena u Baby Ski Parku (u Štinjem Dolu), gdje od profesionalnih trenera mogu naučiti svoje prve skijaške lekcije.
Skijalište Veliko Polje nalazi se u oazi borove šume, zbog čega ima izuzetno visoku kvalitetu zraka.  Staze na Velikom polju otvorene su i za dnevno, i za noćno skijanje.
Malo polje se nalazi u mirnoj dolini, zbog čega predstavlja idealnu lokaciju za ski-škole za djecu. Na Malom Polju se nalaze 4 baby ski-lifta. Za one veće i iskusnije tu je i dvosjedna žičara.
 
Bjelašnica
 
15:30 Okupljanje za sve i povratak prema domu
15:45 Dolazak u planinarski dom
16:30 Zajednička večera
18:00 Alternativno polazak autobusom prema Sarajevu; ostali mogu na noćno skijanje na obližnje Veliko polje, uživati u snježnim radostima uokolo doma ili se grijati uz kamin unutar planinarskog doma.
19:00 Dolazak u Sarajevo; opcija odlazak na koncert Balaševića u Skenderiji
 
Šetnja ulicama središta grada, Ferhadija, Vječna vatra i obilazak stare gradske jezgre: Bašćaršija, Begova džamija, Sahat kula, Latinska ćuprija, Gazihusrefbegov bezistan, Kuršumli medresa, Vijećnica... Osim arhitekture karakteristika Sarajeva je bosanska kuhinja na koju je veliki utjecaj ostavila vladavina otomanske imperije od skoro 500 godina, tako da ne biste smjeli proći ili otići iz Sarajeva, a da ne probate ćevape u Želji, Mrkvi, Hodžiću, Ferhatoviću ili sjeckani burek ispod sača u nekoj od brojnih buregdžinica na Baščaršiji. Kasnije za zasladiti si život preporučamo da kušate tufahije, baklave i hurmašice, a pivoljupcima preporučamo da obavezno izdvoje vremena za posjet Pivnici HS tik do sarajevske pivovare. 
 
Bjelašnica 02
 
00:00 Povratak autobusom prema Igmanu
01:00 Dolazak na Igman
 
nedjelja, 18. veljače 2018.
 
08:00 Ustajanje i doručak, priprema za odlazak do skijališta
09:00 Polazak prema ski centru Babin do
09:15 Dolazak na ski centar, skijanje 
09:30 Polazak prema najvišem vrhu Bjelašnice (2.067 m) – alternativno za one koji ne bi skijali; potrebna kompletna oprema za zimske uspone uključujući dereze i cepin
 
Još 1894. Austro-Ugarska monarhija je dala izgraditi na najvišem vrhu Bjelašnice meteorološku opservatoriju, pa je po njoj vrh uz staro „Bjelašnica“, dobio i ovo novo ime. U prizemlju objekta je prostorija namijenjena za odmor planinara, a kod posade meteorološke stanice se mogu dobiti i knjiga posjetitelja i žig vrha.
Na vrhu je za potrebe organizacije XIV zimskih olimpijskih igara "Sarajevo ´84.“ Izgrađen objekt s trostrukom namjerom. Izlazna stanica trosjedne žičare, restoran i jedinstveni start za muški spust iz samog objekta na visini od 2067 m.
 
Bjelašnica 01
 
12:30 Dolazak na vrh
 
Još 1894. Austro-Ugarska monarhija je dala izgraditi na najvišem vrhu Bjelašnice meteorološku opservatoriju, pa je po njoj vrh uz staro „Bjelašnica“, dobio i ovo novo ime. U prizemlju objekta je prostorija namijenjena za odmor planinara, a kod posade meteorološke stanice se mogu dobiti i knjiga posjetitelja i žig vrha.
Na vrhu je za potrebe organizacije XIV zimskih olimpijskih igara "Sarajevo ´84.“ Izgrađen objekt s trostrukom namjerom. Izlazna stanica trosjedne žičare, restoran i jedinstveni start za muški spust iz samog objekta na visini od 2067 m.
S vrha se pruža širok pogled na sve strane svijeta te na brojne bosansko-hercegovačke planine: Igman, Jahorinu, Treskavicu, Visočicu, Prenj, Ivan planinu, Bitovnju...
 
13:00 Povratak prema Babinom dolu 
15:30 Dolazak na skijalište
 
16:15 Okupljanje skijaša i hodača te polazak autobusom prema planinarskom domu 
16:30 Dolazak u dom i priprema za polazak 
17:30 Polazak prema Splitu
23:00 Dolazak u Split
 
Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, svakog utorka, srijede i četvrtka od 18 do 22h, odnosno petkom od 8 do 12h.
Prijevoz: autobus
Noćenje: planinarski dom "Igman" - Malo Polje
Težina ture: K2 (kondicijski srednje-teško) – T3 (tehnički zahtjevno) = uspon na Bjelašnicu
Prehrana: u subotu ujutro na putu stanka je u Jablanici  za kavicu i doručak/marendu; dok navečer imamo dogovorenu večeru u planinarskom domu; u nedjelju ujutro moguće doručkovati u planinarskom domu (uz prethodnu najavu), a ručati na skijalištu Babin do
Oprema: obavezna OSOBNA ISKAZNICA (radi prelaska granice), planinarska iskaznica, planinarski štapovi, baterijska lampa; izletnička odjeća prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće
Informacije: u prostorijama Društva, na tel.021/394-365
 
 
Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. U slučaju odustajanja, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.
 
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)