Izlet na Maglić (BiH), 2.-3.9.2017.

PDFIspis

Maglic 08Pozivamo vas da nam se za vikend od 2. do 3. rujna 2017. pridružite usponu na Maglić najviši vrh u susjednoj Bosni i Hercegovini.

 
Maglić je dinarska planina na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore oko 20 km jugozapadno od Foče. Maglić je planina sa najvišim vrhom u BiH 2.386 m nadmorske visine.
 
Maglic 01
 
Neslužbeno, čast najvišeg vrha planine Maglić pripada Bosanskom Magliću (2386 m), iako je Crnogorski Maglić (2388 m) 2 metra viši. Crnogorski dio Maglićkog masiva ukrašen je nevjerovatnom ljepotom Trnovačkog jezera, jednog od najljepših u Crnoj Gori.
 
Maglic 03
 
Planina je omeđena rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku te planinom Biočna jugoistoku.
Maglić je izgrađen od permskih stijena, mezozojskih krečnjaka, dijabaza i malafira, a vidljivi su i lednički tragovi. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Najpoznatije visoravni su Vučevo (sa vrhom Crni Vrh), Rujevac, Snježnica, Prijevor i Mratinjska Gora. Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Evropi, te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1.517 m. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, sa brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.
Sve padine, osim sjeverozapadne, su veoma  strme i obrasle četinarima i stablima bukve.  Linija šume je na približno 1600 metara nadmorske visine. Na vrhu je plato sa odličnim pašnjacima. 
Nema stalnih naselja na planini. Prije rata, tokom ljeta, mnogi stočari su dolazili sa stadima ovaca na plato, ali sada (nakon rata) nema nikog. 
Najprivlačnija tačka Maglića je definitivno njegov glavni greben sa najvišim vrhom. Vrhu se može prići samo sa južne strane obrasle travom i planinskim borom. Svi drugi obronci su strmi, pusti i stjenoviti. 
Uspon na Maglić je zahtjevan, jer se radi o usponu na vrh preko 2000 m, gdje nema šume, veći dio uspona je strm kroz kleku, sa travom i kamenjem, a na pojedinim dijelovima i po stijenama.
 
Maglic 05
 
PODACI O TURI:
•Planina: Maglić
•Kategorija: Teška planinarska tura
•Ukupno Sati hoda: Uspon 3 – 4 sata 
•Min. nadmorska visina: 1270 m
•Max. nadmorska visina: 2386 m
•Visinska razlika: 1116 metara
 
Pravac kretanja i boravak Magliću
Od Sedlo Dragaš (1270 m.n/v) preko Dernečišta ( 1642 m.n/v ), poštarskim putem do Vrha Maglić (2386 m.n/v) – Carev do – Šarena lastva – Trnovačko jezero (1517 m n/v) – Suha jezerina – Prijevor.
 
Dinamički plan izleta:
 
petak, 1. rujna 2017. g.
23:30h okupljanje na Sukoišanskoj
23:45h polazak autobusa prema Tjentištu
 
subota, 2. rujna 2017. g.
6:00h Dolazak na Tjentište i prijevoz na Dernečiste
8:00h početak uspona s Lokve Dernečište za vrh Maglića 
 
Maglic 02
 
12:00h Dolazak na vrh Maglića i odmor
14:00 – 16:30 h Maglić – Trnovačko jezero i odmor
 
Maglic 04
 
17:30 – 19:30 h Trnovačko jezero – Prijevor 
 
Sa Tjentišta se nastavlja vožnja makadamskim putem u dužini od 18 km. Početak uspona je na Dernečištu, u početku se pješači šumovitim i dijelom travnatim terenom, u dijelu obraslim niskim rastinjem. Nakon toga sredinom dijela staze prelazi se u stijenski dio koji je osiguran sajlama. U završnom dijelu stijenovit i manji grebenski uspon.  
 
Ovaj vrh ima poseban i grandiozan pogled na obližnje planine Volujak i Bioč, na Trnovačko jezero 1517 m n/v, a onda na Durmitor i cijeli niz  bosanskih planina prema sjeveru i sjeverozapadu. Pogled sa vrha je veličanstven - prije svega na susjedni Volujak i Bioc i Trnovačko jezero, ali također i na Durmitor (u Crnoj Gori) i ostale bosanske planine na sjeveru i sjeverozapadu.
 
Pri silasku prema dolini staza se strmo spušta uz prelak preko sipara, zatim kroz nisko rastinje, klekovinu a zadnji dio je šumovit. Prilikom silaska cijelo vrijeme sa staze se pružaju vrlo impresivni vidici. 
20:30h dolazak na Tjentište, smještaj u hotelu
 
nedjelja, 3. rujna 2017.
 
8:00h buđenje i doručak
9:00h obilazak Tjeništa i šetnja po Zelengori (moguć posjet Donjim Barama).
 
Maglic 07
 

Jezero Donje Bare nalazi se u podnožju sjeveroistočne strane Tovarnice sa vrhom Planinica (1.722m). Na sjeveroistočnoj strani jezera nalaze se planinske livade, u čijim su udubljenjima male bare bogate barskom florom. Jezero je na oko 1.500 m/n.v., dugo je 200 m, a široko 140 m, s najvećom dubinom preko 4 m. Jezero prima izvorsku vodu s više strana, a između ostalog i s jednog od najvećih izvora koji se nalazi na zapadnoj strani. Voda iz jezera otiče podzemnim kanalima.

U blizini jezera se nalazi spomenik II. dalmatinske brigade i njenim pripadnicima stradalima tijekom Bitke na Sutjesci. Čak 715 boraca ove brigade je izgubilo život štiteći proboj Vrhovnom štabu i Glavnoj operativnoj grupi NOVJ-a iz neprijateljskog obruča, a gotovo da nema nekoga tko nije čuo poruku koju su Vrhovnom štabu uputili borci s Donjih Bara: "U dosadašnjim borbama izgubili smo 2/3 ljudstva, ali računajte na nas, kao da smo u punom sastavu".

 

Maglic 06

 

14:00h polazak prema Splitu

20:00h dolazak u Split

 
Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22h, odnosno petkom od 8 do 12h. NAPOMENA: do 16.8. po ljetnom radnom vremenu Tajništvo je otvoreno samo srijedom od 18 do 22h.
Prehrana: u vlastitom aranžmanu. U domu se može kupiti piće (kava, čaj, sokovi, pivo)
Prijevoz: autobus
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, štapovi za hodanje, baterijska lampa, planin. iskaznica, mobitel
OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU OSOBNU ISKAZNICU ILI PUTOVNICU ZBOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,
Težina ture: tura je teška i naporna te zahtjeva dobru kondiciju. Staza je dužine cca 15 km. (K3 – T3)
 
Glavni vodič: Šabić Husein 0038761579605
                      Korać Sanja 0038761507447
 
Prednost kod popune imaju prijavljeni članovi Društva s cjelovitom uplatom izleta.
Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.
 
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - viaferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)