Izlet na Omišku Dinaru, 29.01.2017.

PDFIspis

Kosmatica 03Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 29.01.2017. pridružite na izletu na Omišku Dinaru s usponom na 612 m visoku Kosmaticu iznad slikovitih Mimica.

 

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 
7:15-  dolazak sudionika izleta
7:30-  polazak na izlet preko Omiša  (stajanje na kavici) za mjesto Mimice 
 
Kosmatica 01
 
9:00-  dolazak u Mimice i početak uspona
         
Naš susret sa dalmatinskom ljepoticom započinjemo u živopisnom turističkom mjestu Mimice.
           
Na samom početku mjesta pozdravit će nas "ptica ljubavi" kameni dar umjetnika iz kiparske kolonije, a nakon njega i drugi klesarski kipovi na putu do crkve. Svake godine mještanii i njihovi gosti planinare 16.08. u čast Sv. Roka planinarskom stazom do vrha Kosmatica.
           
Od prije četiri godine ovaj dio staze je markiran, a provlači se kroz manji zeleni pojas iznad mjesta da bi se vrlo brzo popla po goleti ispod visokih kamenih litica. Na prijevoju Kosmatica n.v. 612 m čeka nas kapelica Gospe i spomenik na kojemu je ispisano "Mimičkoj ženi i težaku koji su poklonili svoj život ovom kršu na domaku mora. Uz tristotu obljetnicu (1672 - 1972) "
 
11:15-dolazak na vrh Kosmatica n.v. 612 nm, kraći odmor, marenda i razgledavanje
 
Kosmatica 02
 
11:30-nakon uspona čeka nas spust prema mjestu Svinišće, točnije do Orlina i konobe "Kremenko".
 
Spust je dosta strm ali ljepšeg  načina nema za ući u čarobni svijet crtanih junaka. Možda Vam vanjski dojam ne bude poseban, ali zato unutrašnjost je kao iz crtića, sve u duhu prapovijesti. Vlasnik je    godinama izrađivao predmete od drveta,a ne od kamena kao u originalnoj priči. Uz stolove, stolice te mnogo drugih detalja tu je i Kremenkovo vozilo, djeci zanimljivo i razigrano. Nažalost, u zimskim mjesecima konoba ne radi.
 
12:30- dolazak u Orline 330nm, ručak
 
Svinišće je staro, živopisno selo od dvjestotinjak stanovnika, smješteno između Omiške Dinare i kanjona Cetine. Prvi put se spominje 1315. u povelji hrvatskog kneza Juraja Šubića iz Klisa koji „priznaje Breljanima, Svinišćanima i Kučićanima povlastice kao i ostalim pripadnicima omiške komune“.
Po dolasku u Orline pronaći ćemo zgodno mjesto za ručak.
 
Kosmatica 04
 
13:30-Nastavak hodnje prema mjestu Slime Gornji Tadići 330m nv
 
Hodnju vršimo starom težačkom stazom blagog uspona kroz klanac Okladnica 640nm. Staza većinom prolazi kroz crnogoričnu šumu. Nakon sat i pol ugodne šetnje počinje lagani spust uz potok prema Gornjim Tadićima.
Gornji Tadići su najviši i najživopisniji zaselak sela Slimena, stisnutog između kanjona Cetine i sjeveroistočnih padina Omiške Dinare.Krakterizira ih arhitektura starih kamenih kuća i dvorova kao i konoba Tadići.
 
16:30-Dolazak u Gornje Tadiće te hodnja u trajanju od 15 min do autobusa
 
17:00-Polazak sudionika izleta u pravcu Splita
 
18:30-Dolazak u Split
 
Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22h te petkom od 08 do 12h.
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,
Prijevoz: autobusom
Oprema: dobre cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, hrana i piće, mobitel. 
Težina: K2 - T1
Vodič: Ante Strunje 099/403-6944
 
Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.
 
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)