Mosor dobio novo planinarsko sklonište

PDFIspis

Jabukovac 05Ideja o izgradnji planinarskog objekta na predjelu Jabukovca je stara možda kao i povijest speleologije u Splitu. Generacije istraživača mosorskog krša i jama koje se u njemu kriju snivale su o "baznom logoru" iz kojeg će učinkovitije pretraživati ovo mistično carstvo krša, dubokih vrtača, oštrih škrapa, kamenih mostova i divljih prizora.

 

I onda se iznenada  otvorila mogućnost dobiti uz pomoć HGSS-a jedan metalni kontejner koji bi se iskoristio za buduće planinarsko sklonište na Jabukovcu. Sve je definirano, a zahvaljujući asistenciji HRZ-a isti je tijekom lipnja o.g. spušten na unaprijed dogovorenu lokaciju, slikoviti dolčić udaljen tek 70-ak m istočno od Paline staze koja s vršnog grebena Mosora vodi na Jabukovac, zračne linije negdje točno između najvišeg vrha Mosora i vrha Jabukovca. 

 

Jabukovac 09

 

Jabukovac 07

 

Ovaj će vrijedan objekt nositi ime jednog od najvrjednijih Mosoraša mlađe generacije pok. Hrvoja Dujmića koji je prošle godine izgubio životnu borbu sa zloćudnom bolešću, a uvjerenja smo da će na ovaj način spomen na našeg Hrvoja ostati i za buduće generacije planinara.

 

Jabukovac 06

 

Došlo je ljeto, pa radne akcije nisu bile moguće zbog velikih vrućina koje vladaju u dalmatinskom kršu tijekom srpnja i kolovoza. A dolaskom rujna i ugodnijih temperatura za kretanje Mosorom kreće se s uređenjem pl. skloništa, ali i pristupnog puta s Paline staze. Postavljen je krov, prozori i vrata, nadstrešnica na ulazu u sklonište, peć i dimnjak, sve što je neophodno za provesti prohladnu noć na sigurnom. Uređenje interijera će se nastaviti u narednom periodu, ali bez namjere da se u objektu pruži pretjerani komfor, jer kao što mu i ime kaže ovo je Sklonište. 

 

Jabukovac 07

 

Jabukovac 08

 

Jabukovac 09

 

Jabukovac 10

 

Jabukovac 11

 

Do planinarskog skloništa je najbrže doći preko Gajne pa Ženskom stazom na sedlo između Velikog Kabla i Vickovog stupa, a do tog križanja staza Vam je potrebno cca. 2 h uspona od planinarskog doma "Umberto Girometta".  Dalje put nastavljate prema sjeveru Palinom stazom spuštajući se prema Jabukovcu, a do odvojka, koji je sad obilježen i markiran, stižete nakon 20-ak minuta hoda. Od tog odvojka još 2 minute silaska u smjeru istoka i eto Vas pred planinarskim skloništem. 

 

Jabukovac 12

 

Jabukovac 13

 

Jabukovac 14

 

Istovremeno moram iznova naglasiti da je predio Jabukovca  teško prohodan i zahtijeva određenu dozu planinarskog iskustva i vještine da bi se njime sigurno kretalo.  Stoga imajte to na umu kad se odlučite zaći u ovo mosorsko carstvo krša.

 

Jabukovac 15

 

Jabukovac 16

 

Jabukovac 17

 

Jabukovac 18

 

Hvala svima koji su omogućili da Mosor dobije novo pl. sklonište, posebice onima koji su sudjelovali u postavljanju i uređenju skloništa te pristupne staze. Njegov položaj gotovo po sredini planine, omogućit će zaklon i prenoćište svima koji se odluče u dva dana prijeći Mosor od Klisa do Omiša ili obratno, prvenstveno za one koji će se na to odlučiti za radnih dana kad je planinarski dom "Umberto Girometta" zatvoren.

 

 

Jabukovac 20

 

Jabukovac 21

 

Pozivamo Vas da nam se pridružite ove subote 03. listopada 2015. na svečanosti otvorenja pl. skloništa „Hrvoje Dujmić“ u sklopu 8. Dana Mosoraša, da i u budućnosti posjećujete Jabukovac  te da u skladu s najsvetijim postulatima planinarske etike brinete o planinarskom skloništu kao prema vlastitom domu.

 

Jabukovac 19

 

Jabukovac 22

 

A sve Vas koji ovog puta niste bili u mogućnosti pružiti nam pomoć tijekom uređenja skloništa pozivam da nam se pridružite kad tijekom ove jeseni krenemo s uređenjem pl. skloništa "Kontejner – Ljuto kame" koje je zbog neodgovornih pojedinaca, da ne upotrijebim koju grubu riječ, poprilično devastirano i čeka da mu vratimo stari sjaj. MŽV!

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Marin Glušević, Katja Milišić - Kate i Denis Vranješ